Rättskunskap - blogguppgift

Det vanligaste exemplet på samhällets något kluvna syn på när vi anses vuxna , är kanske att ni trots ni är myndiga och rösta inte för köpa ut på systemet.  Är det rimligt?  Finns det några goda skäl för att denna åldersgräns skall finns?

Troligen så finns denna lag eftersom 18 åringar inte ska köpa ut alkohol till sina 16 åriga kompisar. 20 åringar brukar normalt inte ha kompisar som är 16 år, men ofta kompisar som är 18 år. Om lagen hade ändrats till att man fick köpa på systemet när man var 18 år så hade troligen ut köpen av alkohol till 16 åringar ökat drastiskt.
Att inte vi 18 åringar får köpa på systemet är nog något som stör många ungdomar. De flesta anser att när man är 18 så är man vuxen, och då ska det vara en självklarhet att man ska kunna gå till systemet och köpa en flaska vin. Jag håller med om detta, men samtidigt så vet jag att lagningen till minderåriga hade ökat om denna lag förändrades.
Många kommer även med argumentet; "om det är 18 år på krogen, borde det även vara det på systemet." Men det finns en skillnad, en bartender får inte sälja alkohol till en person som är kraftigt berusad, men en person som handlar på systemet kan handla hur mycket de vill. Med denna lag kan man "kontrollera" en 18 årings drickande så att det inte går överstyr. En person på 18 år är troligen inte lika van vid alkohol som en person på 20 år.
Politikernas främsta argument till lagen är att "folkhälsan" förbättras om man håller höga åldergränser på skadliga substanser så som alkohol och droger.
Jag tror, eller jag vet att det idag inte är något problem att få tag i alkohol, så frågan är om denna lag verkligen är nödvändig. Får ungdomarna inte alkohol från systemet, så får de troligen tag i smugglings sprit. Och frågan är om det inte vore bättre att de får sprit från systemet då istället? Man kan aldrig riktigt veta vad smugglings sprit kan innehålla.
Själv är jag inte bitter för att denna lag existerar eftersom jag lätt kan få tag på sprit om jag känner för att dricka.
Jag vet inte riktigt vad jag står i denna fråga, vilket kanske märks, eftersom det varken påverkar mig negativt eller positivt. Men jag har själv en bror på 15 år och jag vill verkligen inte att någon 18 åring ska köpa ut sprit till honom på systemet. Det är kanske mest därför jag är lite mer för denna lag.


Beskriv och diskutera rimligheten för olika nivåer av straffmyndigheter.  Är det rimligt att en 19 åring får mildare straff på grund av sin ålder, eller att en 17 åring inte kan dömas till fängelse?

Jag tycker det ska vara en självklarhet att personer under 18 år inte ska kunna åka i fängelse. När man är under 18 år och med i ett såkallat "gäng" så är det inte alltid lätt att ta ansvar för sina handlingar, eller egentligen veta vad man gör. Men det betyder inte att en person under 18 år ska gå ostraffad. Idag görs inte tillräckligt för att få ungdomar på rätt spår igen. Ett bra exempel på det här är rättegången vi var på, och de straff han blev dömd till. Jag tycker att det är helt absurt, terapisamtal?!
De här samtalen kommer inte hjälpa honom överhuvudtaget. Man märkte redan på rättegången hur ointresserad han var att diskutera sina problem. Han kommer troligen att begå sitt nästa brott inom en snar framtid.
På frågan på om det är rimligt att en 19 åring kan jag varken svara ja eller nej. Jag tror att det är lite samma sak där, som när det gäller personer under 18 år. En 19 åring kan också vara med i ett "gäng", och det är vanligt att även dem begår brott pågrund av starka grupptryck. Vad gäller ungdomar så är det ofta alkohol inblandat i de olika brotten. Vilket visar på att en ungdom inte riktigt kan kontrollera sitt alkoholintag.  En 19 åring är helt enkelt omogen, förvirrad, och kan inte riktigt ta ansvar för sig själv, även om han borde kunna göra det. Ungdomar blir idag mer och mer omogna. En 18 åring ska vara en vuxen, men tyvärr så beter sig inte en 18 åring som en vuxen i dagens samhälle.


RSS 2.0