Svälten i världen ökar

Under toppmötet 1996 lovade världens ledare att antalet svältande skulle halveras till 2015. Men man kan redan idag säga att löftet inte kommer att hållas. I Afrika har antalet undernärda ökat, från 169 miljoner till 206 miljoner. Enligt mig är detta inte små siffror, det är katastrofala siffror. Det verkar inte som att omvärlden tagit detta problem på allvar, för då hade vi inte haft dessa stigande siffror!
Det afrikanska jordbruket är i kris, och kan inte föda kontinentens invånare. Torkan ses också som ett problem, men det största problemet är Afrikas ständiga konflikter som leder till strider.
Som de flersta av oss vet är HIV/AIDS ett stort problem i dagens Afrika, särskilt i södra Afrika där hela 30% av  befolkningen är HIV-positiva. Enligt studier kan 60% av livsmedlesproduktionen falla bort i en familj när en familjemedlem lider av  HIV.
Den höga HIV/AIDS siffran är katastrofal. Det finns flera sätt till att få den att sjunka, jag vet flera sätt efter att ha gjort arbeten om just detta ämne. Men dessa "behandlingsmetoder" går inte riktigt in i den afrikanska kulturen. För att nämna ett exempel så är det ofta så att det är mannen som har makten över kvinnan, och mannen får ha flera fruar/sexuella partners. Kondom är oftast inget alternativ, och om mannen blir smittad av någon fru/sexuell partner så smittar han sedan vidare sina andra fruar/sexuella partners. Eftersom preventivmedel inte används i så stor utrstäckning så blir ofta hans fruar/sexuella partners gravida, och föder barn med HIV. Den onda cirklen bara fortsätter...
För att komma tillbaka till det egentliga ämnet, så har världens ledare idag ett stort projekt att ta tag i som kräver stort engagemang och tid om de skall lyckas hålla sitt löfte. Jag hoppas på att dem klarar de, men tyvärr så är jag långt ifrån övertygad...
Vad tror ni?


Bilen - som går på luft!

Den nya bilen som går på luft kan rulla 20 mil, på en tank! Glöm bensinen, och miljöpåverkan, nu är det luft som gälller!
De franska företaget MDI är de som lanserar den nya bilen som kallas AirPod One. Den är två meter lång, och 160 cm bred. 2 minuter tar det att tanka bilen, och bilen lanseras troligen i Europa nästa år, medans USA för vänta till 2010!
Inte en helt dum uppfinning tycker jag själv, kanske lösningen på ojljebristen. Man kan ju alltid hoppas.

Efterlyst II

Jag tänkte fortsätta skriva om efterlyst, eftersom efterlyst tar upp det ämne min blogg är inriktad på.
Var inne på efterlyst hemsida (efterlyst.tv3.se) och läste om att efterlyst i samarbete med expressen ska dela ut ett civilkuragepris. Priset är på 100.000 kr och priset ska delas ut till en person som visat sig vara modig.
Som jag nämt innan i min blogg så tycker jag att svenska folket är ett otroligt fegt folk, bland de fegaste i världen skulle jag vilja säga.
Jag tror att det är bland annat därför efterlyst och expressen tar upp detta, de vill göra svenska folket mer modiga. Och visa för oss att det kan löna sig att man regerar.
Jag tycker självklart att det är bra att man uppmärksammar folk på att reagera och ingripa oftare, men jag menar inte att man ska hoppa in och försöka rädda någon under en skottlossning t.ex. Då rikserar man sitt eget liv, och det ska man inte behöva göra. Utan man ska ingripa när man själv vet att man är säker och att man inte rikskerar sin egen säkerhet.
Men jag tycker även att det inte ska behöva finnas ett sådant här pris, utan folk ska sjäva förstå att det är en självklarhet att ingripa/reagera.
Så tycker jag iallafall, men jag tror säkerligen att det finns många åsikter kring detta.

Ha de bra / Sara


RSS 2.0